Çiçek Hastalığı

Etken : Pox grubundan bir virüstür.Etkenin kanatlılarda hastalık yapan ve immunolojik yönden bir birine yakın 4 suşu vardır.Tavuk çiçek virüsü,hindi çiçek virüsü,kanarya çiçek virüsü, güvercin çiçek virüsü.Kanarya çiçek virüsü hariç diğerleri tavuk,hindi ve güvercinler de patojendir. Hastalık yavaş yayılır .Sivrisinekler önemli bir bulaşma kaynağıdır.




Bu virüsler sıyrık veya yaradan deriye girer, bir kabarcık yapar, içi su toplar, iltihaplanır. Zamanla kurur, kabuklaşır. Kabuklar deriden ayrılıp düşer. Ama bu parçaların içi virüslerle doludur. Onlar tekrar başka hayvanlara geçip, onlarda da çiçek yapar. Bu virüs sıcağa, soğuğa, güneşe, dezenfektan ilaçlara da çok dayanıklıdır.

Tanı :  Ağızda ve başta çiçek lezyonları karakteristiktir.Difteri formu mycotoxicozis ve laringotrahitis ile karışabilir.Kesin tanı için LT aşısından önce laboratuara doku örneği alınır.

Tedavi ve Korunma : Özel bir ilacı yok. Hastalar hemen ayrılır. Kabarcıkların ve zarların üzerine gliserin iyode sürülür. gliserin iyode yanında mavi spreyde kullanmak tedaviyi hızlandırabilir. Ağız boşluğundaki zarlar pens ile dikkatlice kaldırılır, yerine gliserin iyode sürülür. Sağlıklı hayvanlara kesinlikle aşı yapılmalıdır. Çiçek aşıları hayvanların bacak derisine fırça ile sürülerek yapılır veya kanat zarına iğne batırılarak  da yapılabilir. Aşılamadan sonra üç hafta içinde bağışıklık başlar ve 1 yıl sürer. Güvercin çiçek aşılarının verdiği bağışıklık 3-4 ay sürer. Ayrıca sivrisineklerle mücadele yürütülmelidir.  Ayrılan hayvanlara sabah akşam bakteri ve virüslere etken vanodin tarzında dezenfektanlarla havadan püskürtme yapılabilir.





Bu içeriği sosyal medyada paylaşmayı unutma.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder