CRD

Etken: Mycoplazma gallisepticum’dur. Mycoplazmalar da hücre duvarı yoktur.


Hastalığın oluşması ve seyir : Her yaştaki hayvanlar duyarlı olmasına rağmen ,özellikle büyüme çağındaki hayvanlar daha çok yakalanırlar. Seconder enfeksiyonlarla beraber olunca daha şiddetli seyrederler.Bulaşma leteral veya vertical olabilmektedir. Leteral bulaşmada hayvanların hastalar ile teması önemlidir.Ayrıca damlacık enfeksiyonu tarzında da bulaşma olabilir. Bu tür bulaşmada kümesteki hayvanların hepsi hastalanır. Beslenme ve havalandırma yetersizliği ,ısıtma noksanlığı , hayvanların sıklığı ve diğer stres faktörleri hayvanları CRD’ye karşı duyarlı hale getirir. CRD pozitif damızlık sürüler hastalığın oluşmasında önemli kaynaklardan biridir. CRD çoğunlukla seconder E.coli gibi enfeksiyonlar la beraber seyreder. Bu da CRD complex olarak adlandırılır.

Hastalık semptomları : Tracheal sesler ,hırıltılar,burun akıntısı,öksürük,solunum güçlüğü,yem tüketimi azalışına bağlı kilo kaybı,yumurta tavuklarında verim düşüklüğü ve dölsüz yumurta (%10) çokluğu gözlenir.Broilerde en önemli belirti karkas ağırlığının önemli ölçüde azalmasıdır. Hindilerde sinusların şişmesi nedeni ile yüzler şişer ve gözleri kapanır.Ensefelopati şekillenir.
Lezyonlar ve Teşhis : Otopside hava keselerinde açık sarı veya şeffaf sümüksü bir mukus vardır . Ayrıca her iki akciğerde yarı katı exudat tabakaları mevcuttur . Teşhis klinik semptomlar ve laboratuar tanıları ile yapılır.
CRD’de sağıtım : Enrofloksasin, tylosin, spectinomisin, lincomysin, eritromycin,  doksisiklin etkilidir . Seconder enfeksiyonların da önlenmesi açısından geniş spektrumlu antibiyotik (neomisin etkenli) kullanımında fayda vardır .


Korunma : 

  1. Kümesinizi belirli aralıklarala temizleyin,
  2. Hayvanlarınızın doğal olarak beslenmesine, güneş görmesine özen gösterin,
  3. Kümesinizde tavuklarınızın üşümesini sağlayacak hava akımlarının oluşmasına engel olun,
  4. Kümes içinde Temiz ve Kaliteli Hava hayatın.
  5. Kümes içinde düzenli Dezenfeksiyon yapılması
  6. Yeni bir tavuğu kümesinize katmadan önce çok dikkatli olun, bir tavuktan bile tüm kümesinize hastalık bulaştırabilirsiniz.
Unutulmamalıdır ki, Temiz hava ve Hijyen Olmayan Kümeslerde ne yaparsanız yapın ne ilaç kullanırsanız kullanın CRD de %100 sonuç elde edemezsiniz.




Bu içeriği sosyal medyada paylaşmayı unutma.

2 yorum:

  1. O kadar yabancı kelime varki sadece veterinerler anlasın ve okusun diye yazılmış galiba..

    YanıtlaSil
  2. Crd hastalığında en etkili ilaç hipradoxidir.Bu konu hakkında detaylı bir yazım mevcut.
    https://hobikumesi.blogspot.com/2020/06/tavuklarda-hirilti-crd-tedavisi.html

    YanıtlaSil