İç Parazitler

• Kanatlıların paraziter invazyonları, kanatlı üretim sistemlerindeki gelişme ve bakım sürelerinin kısalmasına bağlı olarak eski ekonomik önemlerini kaybetmişlerdir.Fakat damızlık ve ticari yumurtacı sürülerde hala göz ardı edilmemesi gereken sorunlardan biridir.

• Bulaşma: Yuvarlak solucanlar(nematodlar), yumurtalarının oral yolla alınması sonucu bulaşırlar.Tenyalar gelişmelerini tamamlayabilmek için böcek ve sinek gibi ara konakçılara ihtiyaç duyarlar ve bu ara konakçının tavuklar tarafından yenmesi ile hayvanlar infeste olurlar.Tüm kanatlılarda paraziter enfestasyonlar görülebilir. Bir başka sebebi Hijyenik olmayan kümes şartlarıdır.

• Belirtiler ve Lezyonlar : 

• Askaridiazis: Etken askaridia galli’dir.5-10cm boyunda yuvarlak büyük kurtlardır.Enteritis ve dehidrasyon yaygın olarak görülür, bağırsaklarda ki görüntüsü spagettiye benzer. Hayvanlar savruktur.

• Kapillariazis: Etken Capillaria annulata’dır.Aşırı kilo kaybı ve ishal görülür.

• Cestodlar(Tenyalar): Segmentli bir halde bağırsağın üst ve orta kısmında bulunurlar.Yassı, şerit şeklindedirler.Baş kısımları ile barsağa tutunurlar.Kopan bölümlerinin dışkı ile atılmaları esnasında dikkati çekerler.

• Teşhis: Parazitlerin ve yumurtalarının çıplak gözle veya mikroskopta görülmesiyle olur. Ancak şüpheli hayvanın takibi yapılmalı dışkısına anlık olarak bakılmalıdır. Yoksa tavuklar tekrardan dışkıdaki kurtları ve yumurtaları yiyebilirler.  Tavuklarda sürekli ishal, Yüksek yem tüketimine rağmen zayıflama, Yumurta veriminde azalma da belirtiler arasındadır.



 • Tedavi ve Korunma: Ara konakçılarla mücadele önemlidir.Temiz kümeslerin kontamine olmaması için bütün hareketli ekipmanların iyi sanitize edildiğinden emin olmak gerekir.Antiparaziter ilaçların tedavi edici ve koruyucu amaçlı olarak kullanımı uygundur. 2 veya 3 ayda bir antiparazit ilaçları kullanılması önemlidir. Nilverm iç Parazitte iyi sonuçlar veren bir ilaçtır.


Bu içeriği sosyal medyada paylaşmayı unutmayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder