Ascites Hastalığı

• Tanım: Tavukların, solunum problemleri başta olmak üzere,kötü havalandırma veya genetik yatkınlık gibi birçok faktöre bağlı olan komplex bir hastalığıdır.Karın boşluğunda sıvı birikmesiyle karakterizedir.

• Hastalık oluşturan nedenler: Ascites, akciğerlerin kapasitesinin üzerinde çalışması, enfeksiyon,ortamda aşırı toz ve amonyak varlığı gibi nedenlerle meydana gelir.

Seyir: Akciğer damarlarına kan akışı zayıflar .Buna mukabil kalp tazyik gücünü korumak zorundadır ve karaciğerde kan basıncı yükselerek karın boşluğuna exudat akmaya başlar.Tüm kanatlılar hastalığa karşı duyarlıdır,bununla beraber hızlı gelişen ağır piliçler daha fazla duyarlıdır.

Belirtiler: Ölümler artmıştır.Tavuklar sıvı toplanmasıyla beraber zor nefes alır ve hareket ederler.Karın boşluğu şişmiştir.Genç tavuklarda incelmiş derinin altında sarı sıvı kolayca görülebilir.Otopside akciğerler kanlıdır, hidroperikardiyum vardır, kalpde hipertrofi oluşmuş ve karaciğer büyümüştür.Karın boşluğunda bol sıvı vardır.


• Korunma: Kümeslerde düzgün bir havalandırma tertibatı olmalıdır. Amonyak ve toz kümesten uzak tutulmalıdır.Kümes ısısı normal olmalıdır.Düzgün aşı programı stresi azaltır.Solunum sistemi hastalıkları da geciktirilmeden ilaçla tedavi edimelidir.



Bu içeriği sosyal medyada paylaşmayı unutma.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder