Tavuklarda Vitamin Ve Mineral Yetersizliği

Her canlının vitaminlere ve de mineral maddelere ihtiyacı vardır. Civcivlerin, piliçlerin, tavukların da ihtiyacı vardır. Bu maddeler az alınırsa hastalıklar ortaya çıkıyor. Bu maddeler nelerdir, eksikliğinde hangi bozukluklar olur. Burada bu konuları inceleyeceğiz.



Vitamin A

Büyüme, gelişme ve üreme etkinliklerinin sürdürülmesi, immun yanıtların düzenlenmesi, her çeşitten hayvansal verimliliğin optimum ölçülerde artırılması bakımlarından gerekli olan temel mikro besin maddelerinden biridir.  Gözler için gerekli bir vitamindir. Vitamin A yetersiz olursa, kanatlılar zayıflar. Tüyleri kabarır, yumurta verimi düşer. Kuluçka oranı düşer. Burun deliklerinden ve gözlerinden sulu akıntı gelir. Göz kapakları birbirine yapışır. İleri durumda, gözlerde peynirimsi birikimler oluşur.

Vitamin D

Plazma Ca (Kalsiyum) ve P (Fosfor) düzeylerini yükselterek, kemiklerin normal mineralizasyonunu, diğer dokulardaki fizyolojik işlevlerin yürütülmesini sağlar. Yumurta kabuğunun sağlamlaştırır. Kemikler için, gaga ve tırnaklar için bu vitamin gereklidir. Yumurta kabuğunun şekillenmesi için gereklidir. Vitamin D yetersiz olursa, raşitizma hastalığı görülür. Yumurtacı tavukların yumurta kabuğu ince ve yumuşak olur. Gaga, tırnaklar yumuşar, göğüs kemiği eğrileşir. Hayvanlar ayaklarını iyi kullanamazlar. Yürümede zorluk çekerler. Kaburga kemikleri çabuk kırılır. Üzerlerinde tespih taneleri gibi kabartılar görülür.

Vitamin E

İntraselüler serbest oksijen radikallerinin şekillenmesini engelleyerek hücresel zarların dayanıklılığını artırır. A vitamininin oksidasyonunu önler ve karaciğerde depolanmasını sağlar. Kanatlıların yumurtalarında yavrunun gelişmesi için bu vitamine ihtiyaç vardır. Yetersiz olursa kuluçka oranı düşer. Horozların dölleme yeteneği azalır. Vitamin E bakımından yetersiz beslenen civcivlerde: Beyin yumuşaması görülür. Hayvan başını tutamaz, öne, arkaya, sağa-sola bükülür. Ayaklar gerilip bükülür. Deri altında su toplanır. Ayrıca karın boşluğunda da su toplanır. Hayvan iki bacağını açık tutar. Kaslarda soysuzlaşma meydana gelir. Göğüs kasları bozulur, boz çizgiler oluşur.
Çoğu zaman E Vitamini Eksiliği Yalancı Veba ve Marekle karışabilmektedir.

Vitamin K

otrombin oluşumunu sağlar. Bu yüzden kan koagulasyonu için gereklidir. Kanamayı önler, özellikle bağırsak hastalıklarında ve parazitlerin sebep olduğu kanamaların tedavisinde önemli yeri vardır. Kanın pıhtılaşmasını sağlar. Bir yaradan akan kan, bu vitamin sayesinde pıhtılaşıp durur. Onun için civciv ve piliçlerde gaga kesimi ve Tırnak kesiminden önce, Vitamin K vermek gerekir.

Vitamin B1

“Anti-stres” vitamin olarak adlandırılır. Enerji üretmede kullanılan glikoz ve karbonhidrat, dönüşümüne yardımcı olur. B1 vitamini ayrıca yağ ve protein parçalanmasına yardımcı olmaktadır. B1 vitamini eksikliğinde felçler görülür. Hayvanın bacakları zayıftır, yürüyemez. Ayaklarını bükerek oturur. Yıldız sayar gibi, başını arkaya çekerek bakar. Tüyleri kabarır, zayıflar. Sonunda ölür.

Vitamin B2

Aminoasit metabolizması, transmetilasyon ve transülfürasyon için kesinlikle gereklidir. Riboflavin hemoglobin sentezinde katalizör rol oynamaktadır. B2  vitamini de civcivlerin büyümesinde önemlidir. Vitamin B2 eksik olursa, hayvan zayıflar. Parmak uçları kıvrılır, kanatları düşer. Hayvanlar sürekli yatmak ister.

Vitamin B6

Neredeyse tüm moleküllerin sentezinde kullanılır. Proteinin yapı taşı olan amino asitlerin sentezi için B6 vitamini gerekir. Sinir sistemi fonksiyonlarının gerçekleşmesinde kritik önem taşır. B6  vitamini yetersiz ise, iştahı azalır, hayvan zayıflar. Ayaklarında kasılma ve çarpılma görülür.

Vitamin B12

Büyüme ve verim faktörüdür. Civciv ve piliçlerin sağlıklı büyümesi için oldukça gereklidir. B12 Vitamini yetersizliğinde büyüme yavaşlar. Yem tüketimi düşer. Kuluçka oranı düşer.

Pantotenik Asit

Kuluçkalama için gereklidir. Eksikliği ağız kenarında kabuklanmalar yapar. Göz kapaklarının kenarları kabarcıklı ve kabuklu olur. Ayak altları çatlar, deri soyulur.

Folik asit

Yumurta oluşumu ve embriyo gelişimi açısından önemli bir vitamindir.

D-Biotin

Tüy ve tüleklerin gelişimi yenilenmesinde önemli rol oynar. Tüy dışında tırnak kalitesi artar cilt döküntüleri varsa düzelir.

Niasinamid

Karbonhidrat, protein ve lipid metabolizmasında etkilidir. Büyüme için gereklidir.

Kalsiyum ve fosfor

İskeletin yapısında önemli bir yer tutarlar. Yumurtlayan hayvanlarda yumurta kabuğu için mutlaka gereklidir.Barsaktan emilebilmesi için D vitaminine ihtiyaç vardır. Eğer D vitamini yeterli değil ise, kalsiyum ve fosfor da yeterli olamaz. Bu durumda Rickets hastalığı meydana gelir, yumurta verimi düşer. Yumurta kabuğu incelir. Hayvanlar birbirini gagalar, tüy yer (Kanibalizm).

Magnezyum

Bütün dokularda ve kemikte bulunur. Vücut gelişiminde önemli yeri vardır. Eksikliğinde gelişme yavaşlar ve zamanla durur. Civcivler ölür.

Sodyum ve Potasyum

Hayvansal besinlerde sodyum fazladır, bitkisel besinlerde potasyum fazladır. Sodyum eksikliğinde gelişme yavaşlar, göz bozukluğu olur. Hayvanlar yem yiyemez. Yumurtalar küçülür. Fazlası da iyi değildir. Bu sefer de zehirlenme yapar. Potasyum eksikliğinde kaslar zayıflar.

Selenyum

Bazı topraklarda fazlaca selenyum bulunur. Bunlarla yapılan yemler tavukları zehirleyebilir. Canlılar için gerekli bir iz elementtir. Ama fazlası zararlı olabilir. Eksikliği de vücutta bozukluklar yapar. 

Anlaşıldığı gibi birçok hastalığın sebebi aslında Vitamin ve Mineral eksikliğine bağlıdır. Düzenli vitamin Kullanımı (Haftada en az 2 Gün) hayvanlar üzerinde oluşabilecek sorunları yok edecektir.


Bu içeriği sosyal medyada paylaşmayı unutma.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder