Antibiyotik Kullanılmış Tavuğun Yumurtası Neden Yenmez

Hayvanlarda kullanılan antibiyotikler yumurtaya direk geçmektedir. Belirli bir süreden sonra  genellikle 5 ila 7 gün sonra yumurta tüketimine yinede başlanmalıdır. Hayvanlarda kullanılan antibiyotikler yumurtaya geçtikten sonra tüketildiğinde insanlar üzerindeki "Antibiyotik Direncinin'' düşmesine sebep olmaktadır. Buda aslında çok tehlikeli bir durumdur. Çünkü bakterilere karşı savaşabileceğimiz en etkili yol antibiyotiklerdir. Yani bakteriler o antibiyotiklere karşı bağışıklık kazanırsa tedavi sonuç vermez. Geçenlerde Dünya Sağlık Örgütü (WHO) bir uyarıda bulundu bunu da sizlerle paylaşmak konunun ne kadar ciddi olduğunu daha anlaşılır bir hale getirecektir. 
Dünya Sağlık Örgütü uyardı
Hayvancılıkta aşırı antibiyotik kullanımı konusunda Dünya Sağlık Örgütü’nden de (World Health Organization – WHO) korkutan bir uyarı geldi.

Hayvanlarda kullanılan antibiyotiklerin insanların bağışıklığını artırarak, daha ağır hastalıklara davetiye çıkardığının altını çizen WHO’ya göre, çiftçiler hastalıkları antibiyotikle değil, hijyen koşullarını iyileştirerek ve aşı kullanarak önlemeyi tercih etmeli.

“Besicilerin hayvanlarda aşırı antibiyotik kullanımı, insan sağlığını olumsuz etkiliyor” ifadesine yer verilen açıklamada, hayvan sağlığı için antibiyotik kullanımının özellikle Asya ve ABD ’de çok yaygın olduğu kaydedildi. Bazı ülkelerde hayvanlarının %80’inde düzenli olarak antibiyotik kullanıldığı, hatta insanlardan çok hayvanlar üzerinde antibiyotik kullanıldığı vurgulandı.
Antibiyotiklerin kullanımı sonrasında ilaca dayanıklı hale gelen süper virüslerin yaygınlaşacağını belirten uzmanlar, bir süre sonra antibiyotiklerin etkisiz hale geleceğine dikkat çekiyorlar.
Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus
WHO Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, konuya ilişkin açıklamasında, “Yoğun bir şekilde antibiyotik kullanımı çok ciddi sağlık sorunu ve salgın çıkarabilir. Bu hayvanlara verilen antibiyotikler dolayısıyla ilaca dayanıklı bakteriler gelişiyor” dedi.

WHO uzmanlarından Kazuaki Miyagishima ise, “Bilimsel açıdan hayvanlar üzerinde kullanılan antibiyotiklerle antibiyotiklere dayanıklı virüslerin yaygınlaşması arasında bir bağlantı var” ifadesini kullandı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder