Tavuk Çiftliği Projesi

Tüm tavuk besleyenlerin belkide hayalidir bir tavuk çiftliği kurmak. Bazı kişilerde niyetlenir ama nasıl bir proje yapacağını bilemez. Bu sebepten böyle bir konu paylaşmayı düşündüm. İnternet üzerinden Türkiye'de birçok proje inceledim ancak kafama yatmadı ve yurt dışındaki projelere yöneldim. Beğendiğim bir projeyi de sizlere sunmak istiyorum.

Kümesin yerleşimi nasıl olmalı ?

KÜMES YERLEŞİM PROJESİ

Öncelikle kusura bakmayın. Çizimin o kadar mükemmel değil. Ancak çiftliğinizi kuracağınız alanı anlatmaya yetecektir.

Kümes :
Kümesi projenizin ortasına oturtmanız önemli. Kümes çevresinde ve kümese giriş bölümlerinde kireç havuzları yapmanız ve kümese girişlerde bu havuzdan geçmeniz önemlidir. Kümesi yaparken havalandırma, ısıtma sitemlerini düzgün yapmalı. Folluk Yemlik ve Sulukların ideal ve yeterli seviyede olmasına dikkat edilmelidir.
Gezinme Alanı:
Gezinme alanı çok önemlidir. Hayvanlarınızın tüm gününü geçirecekleri yerdir. Özellikle rüzgar almayan yerin seçilmesi ve Belirli kısımların ağaçlandırılması önemlidir. Kışın Rüzgar almayan alan size kolaylık, Yazında Ağaçlık alandaki gölgelik size kolaylık sağlayacaktır. Zemini tamamen yoncada ekebilirsiniz. 

Kum Havuzu:
Tavuk Kumda temizlenmeyi çok severler. Dış parazitlerini temizlerler. Bu ince elenmiş kum olmalıdır. İçine odun külü ve kireç karıştırılabilir. 
Ekim Alanı:
Ekim Alanı projede önemli yer oluşturmaktadır. Kendi buğdayınızı ekebilir. Hem yem konusunda size maliyeti düşürür. Hemde ücretsiz Saman elde etmenizi sağlar.

Yem Deposu:
Yem deposunun içi çok önemlidir. Özellikle yapılırken rutubetten koruyacak şekilde dizayn edilmelidir.

Su Deposu:
Projenizin içerisine su kuyu açmanız ve bunu depolamanız önemlidir. Sulama ve Temizlikte masrafınızı azaltacaktır. Düzgün bir filtreleme ile de hayvanlarınıza güvenle kullanabilirsiniz.

Gübre Deposu:
Kümes Temizliğinin ardından zeminden toplanan dışkıların depolama alanıdır. istenirse ekim alanında kullanılabilir. istenirse de çuvallanıp satılabilir.

Görevli Alanı:
Proje içerisinde çalışacak personelinizin kendi ihtiyaçlarını karşılayabileceği bölümdür. Kümese birebir bağlıdır ve direk geçişi olmalıdır. Ancak burada bir püf noktasından bahsetmek isterim. Personel bölümünden kümese geçiş alanında bir kireç havuzu oluşturulmalı ve kümese girilirken bu havuzdan geçilmelidir.

Yumurta Depolama ve Paketleme Alanı : 
Yumurtalarınızı saklayacağınız ve paketlemesini yapacağınız alandır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder