Tavuklara İlaç Dolabı Oluşturmak.

Bana gelen en büyük soruların başında bu geliyor. Hayvanlarıma müdahale etmek için elimde nasıl ilaçlar bulundurmalıyım diye. Aslında bu çok önemli bir konu. Bir hastalığa erken müdahale etmek her zaman avantaj sağlar. Çünkü hastalığı fark edip ilaç alana kadar bazen 3-4 günlük bir zaman geçiyor bu sürede hayvanlar için baya uzun bir müddet. Bugün benim elimde sürekli bulunan ilaç, dezenfektan ve Katkılardan biraz bahsedeceğim.

1. Vanodin
İlk sıraya kesinlikle vanodini yazarım. Tavuk besleyen bir kişi için olmazsa olmaz bir dezenfektandır. Ben buna tavukçulukta mucize diyorum. En güzel yanı hayvanlarınız kümes içerisindeyken de kullanılabiliyor. Birçok bakteri ve virüs kaynaklı hastalıklara karşı etkendir. Düzenli kullanımda kümes içerisindeki hayvanlarınız da hastalık görme ihtimaliniz çok düşüktür. Bir dip not olarak bu ürünün muadili yoktur. Bazı satıcılar ellerinde bu ürün olmadığında, Vanodinin muadili veya vanodinden daha iyi diye bir ibare kullanarak başka ürün satmaya çalışıyorlar. Lütfen kanmayın aramaya devam edin. olmadı sipariş ederek getirtmeye çalışın. 


2. Nilverm
İlaç dolabımdan asla eksik etmem, ve etmememiz gereken bir ilaç. İç parazitler için çok etkilidir. 3 ayda bir mutlaka kullanılmalıdır. Çünkü iç parazitler birçok hastalıktan daha tehlikelidir. İç parazitler Yem tüketimini arttırır. Yumurta verimini düşürür ve hayvanlar sürekli zayıflar. O yüzden olmazsa olmazdır bir tavuk besleyicisi için.




3. Sulphamezathine %16
Bir başka önem verdiğim ilaçların başında gelir. Sulphamezathine %16. Çünkü kanlı ishalde daha etkilisini görmedim. Başınıza gelmez demeyin bir parazittir kanlı ishalin kaynağı ve çok tehlikelidir. Peki sadece Kanlı ishaldemi etkili bu ilaç tabiki hayır. Onun haricinde koriza, Tavuk kolerası, salmonella, E.colide de etkendir.




4. Vitaform
Eğer kuluçka yapıyorsanız veya civciv büyütüyorsanız elinizde bulunması gereken ürünlerden biridir. Şahsen ben ilk 15 gün kesinlikle civcivlerim de kullanırım. Çıkım sırasında oluşabilecek enfeksiyonlardan korur ve bir civciv için en önemli 15 günü rahat atlatmanızı sağlar. Bildiğiniz gibi antibiyotikler vitamin kaybına sebep olur. Ancak bu ürün aynı zamanda vitamin katkısıdır. Civcivler de hastalık durumunda da rahatça kullanılabilir.

5. Neo Terramycin
Her tavukçunun ve tavuk besleyenin elinde en az iki paket bulunması gereken bir ilaçtır. Sebebi geniş bir bakteri ağına sahiptir. Geniş semptomludur.  Solunum, sindirim ve yumuşak doku enfeksiyonlarında kullanılır.  Bünyesi zayıf düşmüş, Halsiz, hareketsiz, durgun olanlarda (hasta gibi olanlarda) hastalığa kesin teşhis konulamayan durumlarda direk kullanılabilecek bir ilaçtır. önceden Neo Terramycin+Vitamindi ama maalesef o şekilde artık üretilmiyor ve vitaminsiz olarak çıkıyor. Neo Terramycin kullanırken yanında vitamin takviyesi yapmanız direnci arttıracaktır.


6. Hipradoxi
Hemen hemen herkesin en çok bildiği ilaçtır herhalde hipradoxi. CRD hastalığının tedavisinde etkili rol oynamaktadır. Ancak hastalığın tekrarında maalesef ki biraz etkisiz kalabiliyor. Ama yinede elinizde bulunması gereken bir ilaçtır.








7- Linco-Spectin 100
Bu ürün bilinenin aksine toz çözelti olanıdır. Suya karıştırılarak uygulanır. Etken maddesi lincomisindir. Üst solunum yolu hastalıklarında en etkili etken maddeler lincomisin ve taylomisindir. Linco-Spectin lincomisin içerikli bir ilaçtır. üst Solunum yolu enfeksiyonlarında en etkili ilaçlardan biridir. Bulunamadığı taktirde Taylomisin de alınabilir.





8- Sebacil
Dünyanın en iyi ilaç üreticilerinden olan Bayerin ürünüdür. Maalesef ki şimdiye kadar paylaştığım ürünler içerisinde de en pahalısı ama bitle mücadelede şimdiye kadar en iyi sonuç aldığım ilaç diyebilirim. Kümeste bit olmasa da ayda 1 sefer kümes içini dezenfekte etmekte fayda var. Ancak hatırlatmak isterim ki, tüm bit ilaçlarında olduğu gibi bu ilaçta hayvanlar üzerinde maalesef kullanılamaz. Türkiye de yasal böyle bir ürün daha mevcut değil. Çıkmasını bende dört gözle bekliyorum ama çıkana kadar en iyisi bu.



9- Vitfor-Egg
Yumurta sorunları için çok güzel bir vitamindir. Kalsiyum karbonat içerir. Kabuksuz Yumurta , yumurtlama düzeni bozukluğu gibi durumlarda kullanılabilir.









10- NEO CAF

Bir kanatlı bekleyicisinin elinde bulunması gereken bir spreydir. Yaralanma durumlarında, Çiçek hastalığı tedavisinde yaraların üzerine sıkılarak uygulanır ve kısa sürede sonuç elde edilir.






Özellikle Sona Sakladığımı 2 ürün

11- Smart Vitaplus
Birçok vitamin kullanmışımdır ve denemişimdir ama bu ürün kadar verim aldığım başka bir ürüne denk gelmedim hem uygun fiyatlı, hem yerli üretim, hemde çok etkili. Düzenli kullanımda farkı çok iyi anlaşılacaktır. Hem vitamin, hem mineral, hem aminoasit, hemde prebiyotiktir.


12- Smart Prolive
Smart vitaplusla aynı firmanın ürünüdür. Piyasada birçok probiyotik mevcuttur. Ancak Hem probiyotik, hemde prebiyotik barındıran ender ürünlerden. Kullanmaya başladığım günden bu yana; kümesimde ishal yol, Yem tüketimim azaldı ve hayvanlarım daha sağlıklı. Unutulmamalıdır ki sindirim sistemi yani bağırsaklar çok önemlidir. ve onları iyi korumak lazım o yüzden bu ürün bire birdir. Tüm özlem yem bayiilerinde mevcuttur.




Bunlar benim tavuklarım için oluşturduğum ilaç dolabımın olmazsa olmazlarıdır. Elimde sürekli bulundururum. Hem kendim çok faydasını görmüşümdür hemde bana danışan insanlara önerdiğimde iyi sonuçlar elde etmişlerdir. Sizde bir ilaç dolabı oluşturmak istiyorsanız size bir fikir sahibi yapabilir. Daha önceden ilaç sözlüğü (TIKLA) diye bir paylaşım yapmıştım. Sizde elinizdeki ilaçlara oradan ne için kullanıldıklarına bakıp yanına takviyeler yapabilirsiniz.

Bir Not: 
Bazı Kardeşlerimiz ve Abilerimiz Soğan, Sarımsak, Sirke, Kefir gibi doğanın bize armağanı olan ürünleri kullanın ilaca ne gerek var diyebilirler. Şahsen onları da denemiş biri olarak söylüyorum belki çok iyi birer koruyucu olabilirler, hayvanların bağışıklığını da destekleyebilirler. Ama hastalık bulaştığı zaman bunlarla tedavi olmaz. Tedavi edeceğim derken de hastalığın ilerlemesine sebep olabilirsiniz.

Bu içeriği sosyal medyada paylaşmayı unutmayın.

5 yorum:

  1. Selamlar linko sipektin 100 toz olani,
    25 yarka için hangi oranda kullanmak lazım hırıltı var var gözde şişme var büründü sümük var . Kara merhem sürüyorum göze.

    YanıtlaSil
  2. 24 saate tüketebilecekleri suya 3 gr yeterli olur. su 24 saate bir yenilenir. 5 ila 7 gün arasında devam edilmeli

    YanıtlaSil
  3. Merhaba Sulphamezathine kanlı ishalde 1 aylık cicciv için ölçü nedir.

    YanıtlaSil
  4. Abdullah bey, 1 aylık olsun 1 yaşında olsun fark etmez. Sulphamezathine canlı ağırlığı baz alınarak uygulanan bir ilaçtır. Uygulanma şekli 1 kg canlı ağırlığı için 1 ml (1.gün) diğer günlerde canlı ağırlığı başı 0,5 ml dir. (2. ve 3 günler) geçmiş olsun.

    YanıtlaSil
  5. horozumun boyun ibiklerinde yaralanmadan dolayı ustü kapanmış fakat içi iltihaplı bir durum var bir tarafıda sert bir şişlik var nasıl müdahale etmem gerekir antibiyotik kullanmalımıyım
    teşekkürler

    YanıtlaSil