Tavuklarda Kanat Kesimi

Tavuk ve Horozlarımıza gözümüz gibi bakıyoruz. Onları kolluyoruz hatta ciddi paralar harcayarak onlara çit veya duvar yapıyoruz ki dışarıdan gelecek zararlara karşı koruyalım diye. veya Komşunuzun bahçesine kaçıp oradaki sebze ve meyveleri talan ediyor olabilir.

Bazı Tavuk ve Horoz ırkları vardır ki bunların uçuculukları 2 m - 3 m gibi mesafelere olabiliyor. Mesela Bec, Modern Game, Ligorin vs vs gibi. Ancak ucucu ırkların haricinde hafif ırklarda mevcuttur.  Siz ne kadar önlem alırsanız alın onlar bahçenizden bir şekilde kaçıyorlar ve zarar görme ihtimalleri ortaya çıkıyor.

Peki Bahçenizden kaçan tavuklarınız veya Horozlarınız için ne yapabilirsiniz. Tabi ki akla gelen ilk yöntem Kanat kesimidir. Ancak Kanat kesimi çok zor bir işlem olmasa da dikkat gerektiren bir işlemdir. Çünkü Kanat diplerinde kan mevcuttur fazla kesilmesi durumunda kanama olabilir. Kanat kesimi en kolay makas yardımı ile yapılır. ve kanat kesimi sırasında tavuğunuzun canı yanmayacaktır. 


Tavuğunuzun kanadını açtığınızda üstteki gibi bir görünüme sahip olacaktır. 1 ile işaretli bölgedeki 10 kanat tüyü tavuğunuzun uçmasını ve dengesini sağlayan tüylerdir. bu tüylerin yarısını kestiğiniz taktirde tavuğunuz havalanamayacaktır. 

Genellikle ön bölgedeki kanat tüyleri kesildiğinde uçma ve kaçma sıkıntısı ortadan kalkacaktır. Ancak bazı uçucu türler vardır ki. onlarda 2. bölgeyi de kesilmesi gerekmektedir. 2. bölgedeki tüylerinde yarısı kesilebilir.


3. bölge riskli kabul edilen bölgedir ve kesim anında dikkat edilmesi gereken alandır. Fazla yaklaşmamak ve dikkatli olmak gerekir. Kesildiği taktirde kanama başlayabilir.

Kanat kesim işleminiz bittiğinde kanat böyle bir görünüme kazanacaktır ve tavuğunuz bahçenizden artık kaçamayacaktır. Kanat tüyleri düzenli kontrol edilmeli ve uzadığı taktirde yine kısaltılmalıdır. 



1 yorum:

  1. Kesilmiş kanat tüylerinin uzayamayacağından bahsetmemişsiniz.

    YanıtlaSil