Kanatlılarda Tırnak Kesimi

Birçok kanatlı besleyicisi Kafes ortamında veya kümes ortamında beslediği kanatlı hayvanların tırnaklarından sorun yaşayabiliyorlar. Eşlerine zarar vermesi, Kendilerine zarar vermesi, çok uzamış tırnakların kırılması hatta besleyicisine zarar vermesi gibi durumlar oluşabiliyor. Peki kanatlı hayvanlarınızın tırnakları için ne yapabiliriz.

Doğada kanatlı hayvanlar tırnaklarını törpüleme yolu ile kontrol etmektedirler. Ancak Kümes ortamında veya kafes ortamında kanatlı hayvanlar tırnaklarını törpüleyecek ortamı bulamayabilmektedirler.  Bu sebepten tırnaklarla ilgili bir problem yaşanıyorsa kesilmesinde bir problem yoktur.  Ancak Problem yoktur derken kesilme şekli ve uzunluğu çok önemli ve teknik bir konudur.
Kesilecek tırnağın ne kadar kesileceğinin bilinmesi çok önemlidir. Çünkü kanatlı hayvanlarda tırnakların içinde kan damarları mevcuttur. Fazla kesilmesi durumunda tırnak kanamaya başlayabilir ve bu kanı durdurmak çok zordur. Kanatlı hayvanlarda kan çok önemlidir ve kanama çok büyük bir risktir. Tırnak kesimi sırasında kan kaybından bir çok kanatlı ölmektedir.

Kanatlılarda Tırnak Kesimi Nasıl Yapılır.
Kanatlı hayvanlarda en kolay tırnak kesimi, Tırnak makası ile yapılır. Ancak seçeceğiniz tırnak makasının kaliteli olması, keskin olması ve biraz büyük olması önemlidir. Tırnak kesimi yapmadan 2-3 gün öncesinde K vitamini takviyesi yapmak önemlidir. K vitamini kanın hızlı pıhtılaşmasını sağlar.  Tırnak kesiminde hayvanınızı zapt etmek gerekir bu yüzden tırnak kesimi sırasında bir kişiden yardım almak önemlidir yoksa tırnağı fazla kesebilirsiniz.
Tırnağı keserken mutlaka ön kısmından kesmeye dikkat edin. Zarar veren sivri kısmı almanız yeterli olacaktır. Eğer kesim sırasında kanama başlarsa tırnağın olduğu bölgeye ilk yardım uygulamanız ve acilen kanı durdurmanız lazım. Bu yüzden tırnak kesimi yapacağız zaman yanınızda mutlaka kan taşı ve batikon bulunmalıdır. Eğer kanamayı durduramazsanız en yakın veteriner hekime başvurmalısınız.


Bu içeriği Beğendiysen sosyal medyada paylaşmayı unutma.

2 yorum:

  1. Kekligimizin tirnagı cok fazla büyüdü. Yürumekte zorlaniyor. Bilgili kisilerin yardim etmesi bekleniyor.

    YanıtlaSil