Kazlar Ne Zaman Yumurtlar

Kazların normal yumurtlama dönemi Ocak veya Şubat ayında başlar.Bu dönemde yumurtlayan kazların gerekli bakımları düzgün yapılır ve beslenmesine dikkat edilirse yumurtlama dönemi Haziran-Temmuz ayına kadar sürer.Bu da yaklaşık olarak 130 günlük bir periyottur.
Kazlarda yumurtlama dönemini daha öne almak da mümkündür. Bunun için kümesin aydınlatılması gerekir. Aydınlık ortamda duran kazlar günlerin uzadığını düşünür ve erkenden yumurtlamaya başlar. Günde 15-16 saat aydınlatma, erkem yumurtlama için faydalı olacaktır. Yumurtadan çıkan kaz yavruları en erken 7 aylıkken yumurta alınmaya başlanabilir. Ancak en sağlıklı dönem 1 yaşından sonrasıdır.

Kazlarda Çiftleşme

Kazlar erkekler olmadan ve çiftleşmeden de yumurtlaya bilir.

Ancak kazlarda üretim için mutlaka yumurtaların döllenmesi gerekir. Bu sebeple kümeslerde mutlaka erkek kazların olması şarttır. 1 erkek kaza 3-5 dişi kaz şeklinde üretim planlaması yapılmalıdır. Ancak bazı erkek kazlar tek eşli yaşamayı tercih edebilir. Bu tür kazlar takip edilmelidir. Aksi takdirde kendi eşinden başka kazlarla eşleşmez ve döllenme olmaz. Bu kazlar için ayriyeten erkek kaz takviyesi yapılmalıdır.

Kazların çiftleşmek için havuzlara veya su birikintilere ise ihtiyaçları yoktur. Su kuşu sınıfına girmesine rağmen kazlar, normal karada diğer kümes hayvanları gibi de yaşayabilir ve çiftleşebilirler.


Kaynak : Kuşlar biz


Bu içeriği Beğendiysen sosyal medyada paylaşmayı unutma.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder