Brahma ve Ayak Sorunları

Bir süredir Brahmaların ayak sorunlarını bir çok yerde görmekte ve karşılaşmaktayım. Topallayan, Yürüyemeyen, Yampalayan vs vs vs. Brahmalar çok güzel bir ırktır ve ülkemizde çok sevilmekte, çoğu insan brahma beslemek istemekte hatta beslemektedir. Ancak yapılan en büyük hataların başında Brahmalara köy tavuğu muamelesi yapılmasıdır.  

Bugün özellikle sadece 1 ırka ait bir sorunu yazmak istiyorum. Tüm ağır ırklar için geçerli olsa da Brahmalarda özellikle horozlarında ayak problemleri çok yaşanmakta ve problem yaşanmaya başladıktan sonra kurtarması da bir o kadar zor maalesef. Bu yüzden önceden tedbir almak, şartları ona göre oluşturmak ve ona göre beslemek lazım. 
Peki Brahmalar da ayak sorunu yaşamamak için neler yapmak lazım?

Bir brahma besleyicisisi bir çok şeye dikkat etmek zorundadır. Beden ağırlıkları maalesef ayaklar taşımıyor ve zamanla hayvanlar dahada kilolandıkça ayaklar taşımamaya ve eklem rahatsızlıkları ortaya çıkmaya başlıyor. Bu tarz durumlara düşmemek için hayvanları geniş alanlara salınmalı hareket etmeleri sağlanmalı yiyecek aramaya eşelenmeye teşvik edilmeli, hatta hareketli olmaya civcivlikten alıştırılmalı. Yeriniz geniş bir alana sahip değilse ağır ırklar yerine hafif ırklar tercih etmenizde fayda var. 

Brahma besliyorsanız veya besleyecekseniz. Civcivlikten itibaren dengeli ve düzenli bir beslenme programı uygulamalısınız. Ben Brahma aldım sadece tahılla besliyeyim veya yem çok pahalı yeme biraz tahıl karıştırayım bunlar çok yanlış uygulamalardır. Dengeli beslenme civcivlikten başlayarak hayvan ölene kadar devam etmekte, Çoğu zaman sadece Dengeli bir beslenmede yetmemektedir. Ekstra et unu, kemik unu yemlere karıştırılıp verilmelidir. Eskiden yemlerde et, kemik ve balık unu varken artık yasaklandı mecburen bunu sizin karşılamanız lazım.

Brahma besleyen bir kişi için vitamin olmazsa olmazdır. Özellikle B1, B2, B6, B12, E ve Selenyum kullandığı vitaminde mutlaka yer almalıdır. Düzen kaybedilmeden civcivlikten itibaren haftada 3 gün düzenli vitamin verilmelidir.

Kümesi içerisinde tünek olmalı ve tünekte uyumaya teşvik edilmelidir.

Kısaca özetlemek gerekir ise, Brahma beslerken hayvanın geniş alanda dolaşması, Kaliteli yemlerle beslenmesi, Düzenli vitamin kullanılması ve tünekte uyuması gerekmektedir. Kilolu veya obez bir insan düşünün kilo aldıkça ayakları taşımaz, Eklemlerinde problemler başlar, yürüyemez. Brahmalardaki sorunda bu aslında. Ayaklar ne kadar kuvvetli olursa sorun yaşanması o kadar az olur.
Ancak bu tedbirler alınmadı, Hayvan dengesiz beslendi ve ayak sorunları başladı. Yapılabilecek hiçbir şey yok mu?  Kısmen var aslında. Kısmen derken bazen iş işten geçmiş olur, bazende yolun başında olunur. 

Denenmesi gereken yöntem Yumuşak doku enjeksiyonlarına karşı bir antibiyotik ve Kaliteli bir vitamin. 5 ila 7 gün uygulanmalı ve sonrasında düzenli vitamine devam edilmelidir. Son çare olarak B complex  enjeksiyon yapılmalıdır.

Diğer Ayak problemleri için, Tavuklarda Ayak Sorunları yazıma göz atabilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder