Hindilerde Hava Kesesi Enfeksiyonu

Etken : Mycoplazma meleagridis’dir. Enfeksiyon genelde genç hindilerde görülür. Tavuklar bu hastalığa daha dayanıklıdır. Hijyenik olmayan kümes şartlarında çok görünür. Bulaşma genelde solunum yoluyla ve yumurta ile olmaktadır.Etken hasta hayvanların kloakasında ve hava kesesinde bulunur.

Belirtiler : Hayvanlarda sinusitis’e rastlanır. Yüz şişer, burundan akıntı gelir. Hırıltılı solunum, Damızlık hindilerde kuluçka oranında düşüş, birincil kanat tüylerinde anomaliler,  Tortikollis ve bursitis’le birlikte kemiklerde deformasyon görülebilir. Lezyonlar genellikle torasik hava kesesinde bulunur. Hava kesesi zarlarının kalınlaştığı ve bitişik dokuların sarımsı bir exudat ile kaplandığı görülür.Daha çok 3-4 haftalık hindilerde görülür. Mortalite %5-10 civarındadır. Daha yaşlı hindi palazlarında abdominal hava keselerinde de lezyonlar görülebilir.
Teşhis: Klinik ve otopsi bulguları bu enfeksiyonun tanısı için yeterli olmayabilir. Kesin teşhis için etken izolasyonu ve identifikasyonuna ihtiyaç vardır. Otopside Hava kesesi zarlarının kalınlaştığı ve bitişik dokuların sarımsı bir eksudat ile kaplandığı görülür.
Hindide Abdominal hava Keselerin de kazaöz exudat noktaları.

Tedavi : Hastalığın tedavisinde Enrofloksasin, tylosin, lincomysin etkilidir. Hayvan yüzünde şişiklik oluşması durumunda, şiş bölgeye ihtiyol pomad uygulanarak antibiyotiğe destek yapılabilir.

Bu içeriği Beğendiysen Yorum Yapmayı ve Sosyal Medyada Paylaşmayı Unutma.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder