Enfeksiyöz Bronşitis Hastalığı (IB)

Etkeni : Corona virüs grubuna dahil avian enfeksiyöz bronşitis virüsüdür.Virüsün 20 değişik serotipi her yaştaki tavuklarda hastalık yapabilir.

Hastalığın oluşumu ve semptomlar : İnfeksiyöz bronşitis tavukların akut ve kontagiyöz seyirli bir solunum sistemi enfeksiyonudur. Çok bulaşıcı bir akciğer hastalığıdır. Yumurtayı bozar, verimi düşürür, ölüme yol açar. Bulaşma solunum yolundan olur. Kümesin tozlu havasına karışan mikroplar hastalığı bulaştırır. Üzerinde virüs taşıyan her canlı ve cansız bulaşmaya neden olur. öksürük, aksırık, hırıltı, Burun akıntısı görülür. Hayvan hırıltılı nefes alır. Gece ve sabahları bu sesler çok belirgindir. Bazen virüs böbreklere de sıçrar. O zaman idrar kana karışır, hayvanın ibiği morarır, tüyleri karmakarışık olur. Hayvan bol su içer, dışkısı sulanır, altlık ıslanır. Hastalığın 6'ıncı gününde ölümler başlayabilir. Bir hafta süren ölümlü dönemde hayvanların yüzde 5' i ölebilir. Civcivler hastalığa daha az dayanabilir.

Tanı : Otopside solunum sistemi bölgesinde köpüklü airsacculitis vardır.Trahya,burun boşlukları ve sinüslerde seröz ,kazeöz veya kataral bir exudat vardır. Yumurtlayan tavuklarda karın boşluğunda sulu bir yumurta sarısı dikkati çeker fakat bu tipik değildir..Böbrekler büyümüştür.Kesin tanı için vücuttaki IB antikor seviyesi’ne bakılır ve virüsün identifikasyonu yapılır. 

Korunma : Aşılama ile hayvanları tamamen kontrol altına almak çok sayıda serotipinin olması dolayısı yüzünden imkansızdır. Aşılama inaktif ve canlı aşılarla olabilmektedir. Ülkemizde H52 ve H120 adında iki aşı kullanılmaktadır. H120  ile birinci günden başlayarak burun-göz damlası şeklinde aşılama yapılır. Püskürtme de yapılabilir. Hastalık yaygın görülmüyorsa, üçüncü haftada aşılama yapılır;  Canlı aşıları genellikle içme suyu, aerosol ve intraokuler olarak uygulanmaktadır. 
Ayrıca kümes hijyenine dikkat etmeli, hasta hayvanlar ayrılmalı, yemlerdeki protein azaltılıp, vitamin ve mineraller çoğaltılmalı, stres önlenmeli, düzenli kümes dezenfekte edilmeli, kümes içerisindeki toz önlenmelidir.



Bu içeriği sosyal medyada paylaşmayı unutma.

2 yorum:

  1. Benim horozların ani olarak öldü geçen yıl gözümün önünde kafa tarafı mos mor olmuştu acaba bu hastalık mı vardı?

    YanıtlaSil
  2. ibik morarması hayvanda solunum zorlugunun en büyük göstergesidir. Düzenli nefes alamadığı için ibik morarır. Muhtemelen solunum yoku kaynaklı bir ölüm olmuş

    YanıtlaSil